През юни тази година производственият сектор в еврозоната е спаднал за

...
През юни тази година производственият сектор в еврозоната е спаднал за
Коментари Харесай

Производството в еврозоната намалява за първи път от две години насам

През юни тази година производственият бранш в еврозоната е понижен за първи път от първичната вълна на коронавирусната пандемия преди две години, оповестява Reuters. Причината: по-високите цени и помрачените стопански вероятности, които са предиздвикали потребителите да бъдат внимателни при покупките си.

Окончателният индустриален показател на мениджърите по покупки (PMI) на S&P Global е паднал до 52,1 през юни от 54,6 през май. Това означи най-ниското му равнище от август 2020 година.

Индексът, измерващ продукцията, който се вписва в съставния PMI и който се преглежда като добър индикатор за икономическото здраве, е паднал под 50. През май беше той е бил 51,3.

" Производството в еврозоната означи спад през юни, като това се дължи главно на внезапен спад в търсенето ", разяснява Крис Уилямсън, който е основен бизнес икономист в S&P Global.

" Търсенето отслабва. Фрмите оповестяват, че клиентите им стават все по-предпазливи във връзка с разноските, заради възходящите цени и несигурните стопански вероятности ", добавя икономистът.

Инфлацията в еврозоната доближи 8,4% предишния месец - повече от четири пъти над целевата рента от 2% на Европейската централна банка. ЕЦБ изостава от множеството си световни сътрудници в прекратяването на ултраразхлабената парична политика от епохата на пандемията, само че се чака да увеличи депозитната си рента над нулата за първи път от десетилетие през септември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР